Gevolgen vergrijzing op cliëntaantallen Wmo Huishoudelijke ondersteuning en Wmo Begeleiding
De gemeente Woensdrecht vergrijst in rap tempo. Het is daarom realistisch dat de cliëntaantallen voor de Wmo Huishoudelijke ondersteuning en Wmo Begeleiding de komende jaren zullen toenemen. Het is op voorhand lastig in te schatten hoe deze stijging exact zal verlopen. In de cijfers is uitgegaan van een geringe stijging 2025/2026 voor Huishoudelijke Ondersteuning en van een geringe stijging in 2025 voor Begeleiding. Mocht de stijging toch harder doorzetten, dan zal het begrote budget niet toereikend zijn.
Indexatie tarieven Jeugdzorgarrangementen
Sinds 2023 zijn er nieuwe contracten met de zorgaanbieders afgesloten. Zoals opgenomen in het contract worden de tarieven jaarlijks geïndexeerd. De indexatiecijfers zullen pas eind zomer of begin najaar bekend zijn. We gaan er vanuit dat hier bij het vaststellen van de begroting wellicht meer over bekend zal zijn. Gelet op de grote kostenstijging bij zorgaanbieders zijn er zorgen over de hoogte van deze indexaties.
Aanpassen kapitaallasten n.a.v. Meerjarenonderhoudsprogramma 2026-2029
Het Meerjarenonderhoudsprogamma Gebouwenbeheer zal in 2025 geactualiseerd worden, waarbij de vastgoedkredieten opnieuw gewaardeerd worden en er een nieuwe doorkijk voor een periode van 10 jaar ontstaat. Over de financiële gevolgen kan nog geen uitspraak worden gedaan. Aan de hand van conditiemetingen zal bepaald worden welk onderhoud van het maatschappelijk vastgoed noodzakelijk is. Hierop dienen de kredieten opnieuw te worden vastgesteld en de budgetten voor de kapitaallasten te worden aangepast.
Nieuwbouw clubgebouw De Buizerd, vv De Grenswachters
In 2024 staat de noodzakelijke renovatie van clubgebouw de Buizerd in Putte op de planning; een van de oudste gebouwen in de gemeente. Deze renovatie omvat ook verduurzamingsmaatregelen en deze laatste worden gefinancierd via een krediet vastgesteld door de gemeenteraad. Door middel van een nog op te stellen businesscase wordt overwogen of het voordeliger is om het gebouw energieneutraal te maken door zelfs een nieuw clubgebouw te bouwen. Dit brengt mogelijk budgetwijzigingen met zich mee in de kapitaallasten.
Gevolgen opstellen omgevingsplan
Het omgevingsplan bevat de gemeentelijke regels voor activiteiten die gevolgen kunnen hebben voor de fysieke leefomgeving. Het omgevingsplan vervangt de geldende bestemmingsplannen en de beheersverordening uit de Wet ruimtelijke ordening. Om te komen tot een definitief omgevingsplan - dat uiterlijk eind 2031 gereed moet zijn - moet de komende jaren veel werk verzet worden. De ontwikkeling is echter niet volledig te kwantificeren. Uitgaande van het financiële dialoogmodel van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) dient rekening gehouden te worden met een benodigd invoeringsbudget van circa € 1 miljoen. Het budget is benodigd voor zowel te maken materiële kosten (bijvoorbeeld aanschaf en aanpassing van applicaties) als voor uitbreiding van personele capaciteit (structureel en tijdelijk).