Paragraaf 1 Opgaven

Algemeen

Terug naar navigatie - Algemeen

De Verordening financieel beleid, beheer en organisatie gemeente Woensdrecht 2023 stelt dat de raad, bij aanvang van de raadsperiode, kan aangeven over welke aanvullende onderwerpen zij in een aparte paragraaf bij de P&C-stukken wenst te worden geïnformeerd. In het Collegewerkprogramma 2022-2026 heeft het college de volgende onderwerpen bestempeld als opgaven:

  1. Verduurzaming: Klimaatadaptatie, Duurzaamheid en Energietransitie
  2. Economie
  3. Bouwen & wonen

Opgave Verduurzaming: Klimaatadaptatie, Duurzaamheid en Energietransitie

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

Woensdrecht is de groene gemeente op de Brabantse Wal en heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. De duurzaamheidsvisie (2017-2035) heeft als doel de gemeente in 2035 energie- en klimaatneutraal te maken.

Duurzaamheid loopt als een rode draad door alle uitvoeringsprogramma’s heen waarmee we concreet de ambities waar kunnen maken. We kijken wat we als gemeente zelf kunnen in de openbare ruimte, gemeentelijk vastgoed en inkoop. Hierin vervullen en nemen we ook een voorbeeldfunctie.

Daarnaast zoeken we nadrukkelijk de samenwerking op met onze inwoners, verenigingen en ondernemers/bedrijven. Dit is noodzakelijk voor de gezamenlijke verduurzamingsopgave.

De agrarische sector is onlosmakelijk verbonden met ons landschap. Daar moet ruimte voor blijven. We realiseren ons dat het verminderen van stikstofuitstoot noodzakelijk is, maar we zijn tegen een gedwongen uitkoop van onze agrariërs.

Ontwikkelingen

Terug naar navigatie - Ontwikkelingen
  • Klimaatverandering: We zien steeds vaker extremere weersvormen, met langere perioden van droogte en wateroverlast door hevige regenbuien.
  • Klimaatakkoord: Vanuit het klimaatakkoord dienen Nederlandse gemeenten een warmtevisie op te stellen waarin beschreven staat hoe we uiterlijk 2050 van het aardgas af zijn. De ‘energietransitie’ hangt hiermee samen, waarbij we overgaan van fossiele brandstof naar duurzame en CO2 neutrale energiebronnen.
  • Landelijk zien we een veranderende trend van milieuwetgeving/stikstof.
  • Fluctuaties binnen energieprijzen.

Ambities

Terug naar navigatie - Ambities
  • Duurzaamheid en klimaatbestendigheid worden een onderdeel van alle gemeentelijke beleidsterreinen.
  • Een energie- en klimaatneutrale gemeente in 2035.
  • Hoeveelheid (rest)afvalstoffen verder naar beneden brengen en voldoen aan de VANG-Doelstellingen (Van Afval Naar Grondstof).

Wat doen we in deze bestuursperiode?

Terug naar navigatie - Wat doen we in deze bestuursperiode?
  • We denken op een duurzame en klimaatbestendige manier en handelen in de ontwikkeling en uitvoering van plannen op alle beleidsterreinen.
  • Nieuw uitvoeringsprogramma duurzaamheid opstellen op basis van de Duurzaamheidsvisie.
  • Uitvoering geven aan diverse projecten en activiteiten:

    • Warmtevisie wijkscans en uitvoering (2023-2030)
      Op basis van wijkscans gaan we kijken welke wijken kansrijk zijn voor een snelle transitie naar aardgasvrij. Vervolgens stellen we samen met de inwoners een wijkuitvoeringsplan op en brengen dit gezamenlijk tot uitvoering.

    • Energiebesparing en verduurzaming
      In deze bestuursperiode worden het gemeentelijk vastgoed en de gemeentelijke accommodaties zo energieneutraal mogelijk gemaakt volgens het ‘BENG’ (bijna energieneutraal) of ‘ENG’ (energieneutraal) uitgangspunt. Met  subsidies vanuit het Rijk stimuleren we energiebesparing en verduurzaming bij inwoners en bereiken we de kwetsbare huishoudens die het meest te lijden hebben onder de hoge energieprijzen.

    • Regionale Energie Strategie (RES) 2.0
      Vormgeving Regionale Energie Strategie (RES) 2.0 en richting geven aan de gekoppelde uitvoering.

    • Groene Agenda
      Uitvoering geven aan de Groene Agenda voor de periode 2021-2025. Hierin wordt extra aandacht geschonken aan de thema’s biodiversiteit, klimaatbestendigheid en duurzaamheid.

    • Duurzame mobiliteit
      We zetten in op innovatieve toepassingen op het gebied van elektrisch vervoer en het ontwikkelen van mobiliteitshubs.

    • (Her)ontwikkeling afvalinzameling
      Samen met Saver zetten we in op innovatieve manieren van recycling en afvalscheiding.

Stand van zaken per Programmabegroting 2025

Terug naar navigatie - Stand van zaken per Programmabegroting 2025

Woensdrecht is de groene gemeente op de Brabantse Wal. We beschikken over een kwalitatief hoogwaardig landschap dat we koesteren en dat bijdraagt aan de woonkwaliteit van onze inwoners. Tegelijkertijd zijn er knelpunten ten gevolge van extremere weersomstandigheden in combinatie met de natuurlijke kenmerken van ons grondgebied die kunnen leiden tot verdroging en wateroverlast. Daarom treffen we maatregelen om water vast te houden waar mogelijk en water tijdig af te voeren waar nodig. Dit doen we door samenwerking met partners bij de uitvoering van projecten en we passen deze principes toe bij de herinrichting en het onderhoudswerk in onze gemeente.

Ook de biodiversiteit dragen wij een warm hart toe. Op steeds meer plaatsen passen we zogenaamde bijenmengsels toe op plekken waar dat nuttig en haalbaar is. Door extensief maaibeleid in combinatie met een natuurlijk bermbeheer dragen we op die manier bij aan het vergroten van de biodiversiteit. 

Woensdrecht draagt bij aan de energietransitie door zonneparken te ontwikkelen en pilots uit te voeren met betrekking tot wijkverduurzaming. Ook het isoleren van woningen komt hierbij aan bod en we zetten in op het geven van voorlichting en advies om onze inwoners goed op weg te helpen bij de keuze voor de juiste isolerende maatregelen. 

Opgave Economie & Aviolanda

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

De gemeente Woensdrecht is gelegen op een unieke geografische locatie tussen de havens van Antwerpen, Moerdijk en Rotterdam en is hierdoor een aantrekkelijke vestigingsplaats voor bedrijvigheid. Er is een aantal grote werkgevers, waaronder op het gebied van luchtvaartgebonden onderhoud. Midden- en kleinbedrijf vormt een onmisbare voorziening binnen onze kernen. Het is voor de leefbaarheid belangrijk om dit in stand te houden. Hierbij is een goede relatie tussen gemeente en ondernemers van belang.

Ambities

Terug naar navigatie - Ambities
  • We stimuleren hergebruik en verduurzaming van bestaande bedrijventerreinen.
  • Stimuleren van samenwerking tussen ondernemers/bedrijven en gemeente.
  • Voorzien in voldoende geschoold en gekwalificeerd personeel.

Wat doen we in deze bestuursperiode?

Terug naar navigatie - Wat doen we in deze bestuursperiode?
  • We versterken onze netwerken met ondernemers om samenwerking te versterken.
  • Samen met onze ondernemers en inwoners stellen we een nieuwe economische visie op.
  • Stimuleren verbinding overheid, onderwijs, ondernemers, om vraag en aanbod op de
    arbeidsmarkt te matchen.
  • We intensiveren de contacten met Vlaamse en Nederlandse netwerkorganisaties.
  • We realiseren Driehoeven III voor bestaande en eigen ondernemers uit de gemeente.

Stand van zaken per Programmabegroting 2025

Terug naar navigatie - Stand van zaken per Programmabegroting 2025
  • De frequentie van het overleg met de bedrijvenvereniging Zuidwesthoek is verhoogd naar een keer per kwartaal. Er vindt intensieve informatie uitwisseling plaats. 
  • Voor de nieuwe economische visie wordt een uitvoeringsagenda opgesteld.   
  • Het bestemmingsplan voor de uitbreiding van Driehoeven III als lokaal vraaggericht bedrijventerrein is vastgesteld. 

Aviolanda

In het Ondernemingsplan 2024-2028 van Business Park Aviolanda B.V. (hierna: BPA BV) dat door beide aandeelhouders provincie Noord-Brabant en gemeente Woensdrecht vastgesteld worden de ambities van Aviolanda voor de verdere ontwikkeling van het Maintenance, Repair, Overhaul & Upgrades cluster (hierna: MRO&U) weergegeven. 

Voor de uitvoering van dit Ondernemingsplan is een behoefte geraamd van meer dan € 50 miljoen aan (project)financiering en zijn ook kapitaalstortingen in BPA BV noodzakelijk. Voor beide financieringswijzen wordt door BPA BV een beroep gedaan op de aandeelhouders.  

In het Ondernemingsplan is de ambitie opgenomen om een aerospace cluster te ontwikkelen waarin klanten ontzorgd en gestimuleerd worden. Het cluster is daarbij toonaangevend op het gebied van complexe en innovatieve onderhoudsdiensten met een hoge mate van kwaliteit, flexibiliteit, innovatie en unieke hoogwaardige aerospace MRO&U kennis. 

De ambitie is vertaald naar de volgende vijf strategische doelen voor de ontwikkeling van Business Park Aviolanda en de coördinatie van het bredere MRO&U cluster:

  • verdere versterking van de waardeketen aan hoogwaardige en flexibele MR&U activiteiten;
  • vormgeven van de samenwerking tussen civiel en militair en toewerken naar één ecosysteem;
  • zorgdragen voor voldoende gekwalificeerd personeel (= Human Capital agenda);
  • stapsgewijs en vraaggericht (her)ontwikkelen van faciliteiten, vastgoed en gebied;
  • ontwikkeling van een robuuste, efficiënte en effectieve werkorganisatie (BPA BV) om de kansen proactief op te pakken.

De verdere ontwikkeling van het Business Park Aviolanda is een belangrijke economische factor voor de gemeente Woensdrecht. Met betrekking tot het leveren van een bijdrage aan realisatie van het Ondernemingsplan is een wijze van financiering gezocht die aansluit bij de draagkracht van Woensdrecht.

Onze gemeente heeft aangegeven geen rol te gaan spelen in het verstrekken van de (project)financieringen, maar wel in het doen van kapitaalstortingen.
Voor de periode 2024-2028 zal dit, na besluitvorming door de raad, leiden tot een totaal aan kapitaalverstrekkingen (= agio) voor rekening van onze gemeente van ca € 4 miljoen, dat in verschillende delen zal worden gestort.  

Voor Business Park Aviolanda en de Vliegbasis is een Human Capital Agenda 2.0 opgesteld. Een onderzoek naar vestigingsfactoren voor personeel en studenten is afgerond en verwerkt in het businessplan van BPA. Ook heeft onze gemeente aangegeven een faciliterende rol te willen vervullen in de realisatie van deze agenda door het mogelijk maken van studentenhuisvesting als onderdeel van de human capital agenda door de aankoop van relevante, nabij Aviolanda gelegen, terreinen. Tevens zullen we inzetten op het creëren van volgende mogelijkheden qua bereikbaarheid van Aviolanda via het openbaar vervoer en onderzoek op verder onderzoek naar een snelfietspad.

Onze voorgenomen kapitaalstortingen in BPA BV leveren geen direct financieel rendement op. Wel zal onze gemeente maatschappelijk rendement behalen op de verdere doorontwikkeling, waaraan door de raad voorwaarden kunnen worden gesteld. In 2024 is gestart met de concretisering van het begrip maatschappelijk rendement aan de hand van concrete uitwerking ervan. In de 2e helft van 2024 en begin 2025 zal hetgeen wij verstaan onder maatschappelijk rendement verder bepaald gaan worden, zal besluitvorming door de raad worden gevraagd en zullen kapitaalstortingen worden gedaan. 
Ook zal in 2025 door BPA BV voor de eerste keer gerapporteerd gaan worden over de resultaten qua groei van het te behalen maatschappelijk rendement.

Opgave Bouwen & wonen

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

De gemeente Woensdrecht zet zich ervoor in dat haar dorpen zich ook in de toekomst blijven ontwikkelen als kernen waarin het goed wonen is. Met het inzetten op nieuwbouw, wordt een passend antwoord gevonden op de groeiende vraag naar woningen. Het woningbouwprogramma stemmen we op de eerste plaats af op de vraag naar woningen van de eigen inwoners. We geven daarom prioriteit aan het realiseren van betaalbare woningen voor starters, jonge huishoudens en senioren die in Woensdrecht willen blijven wonen. Doorstromers moeten de mogelijkheid krijgen om door te stromen naar een passende woning. Daarnaast willen we ook een kwaliteitsslag maken en focussen we op het verduurzamen en levensloopbestendig maken van de bestaande woningvoorraad.

Door de hoge huizenprijzen en het minimale aanbod van passende woningen, verhuizen mensen minder snel waardoor ze te lang in hun eigen - niet altijd passende - woning blijven wonen. Dit belemmert de doorstroming.

De afgelopen jaren heeft Woensdrecht te weinig kunnen bouwen door stikstofproblemen. De vraag naar woningen binnen onze gemeente komt van meerdere doelgroepen, waaronder: eigen inwoners (starters en doorstromers), instroom van buiten de  gemeente, arbeidsmigranten en statushouders.

Vergrijzing en ontgroening vinden plaats, maar leiden niet tot bevolkingsafname. Er is een toename in het aantal huishoudens, maar het aantal inwoners per huishouden neemt af.

De wijziging van samenstelling en doelgroepen leidt niet alleen tot de behoefte aan meer woningen, maar ook aan andere woningtypen.

Ontwikkelingen

Terug naar navigatie - Ontwikkelingen
  • Ouderen en inwoners die zorg nodig hebben, blijven door Rijksbeleid langer thuis wonen. Deze mensen wonen in veel gevallen in een woning die niet langer aansluit op hun woonbehoefte.
  • Het vinden van een passende en betaalbare woning is voor veel mensen moeilijk. We voorzien een extra behoefte in het sociale huursegment.
  • De komende jaren zal - als gevolg van het door het Rijk aangekondigde stikstofbeleid -het bouwen binnen onze gemeente speciale aandacht vragen.

Ambities

Terug naar navigatie - Ambities
  • Ondanks de stikstofproblematiek kijken we waar er mogelijkheden zijn voor woningbouw.
  • Voldoende huisvesting en maatschappelijke ondersteuning in combinatie met de juiste zorg.
  • We bouwen voor alle categorieën woningzoekenden, alle typen en woonvormen. We richten ons in het bijzonder op jongeren (starters) en senioren en willen dat daar in totaliteit één op de drie nieuw te bouwen woningen voor beschikbaar  komt.
  • We streven ernaar om binnen de bestuursperiode tenminste 250 woningen te bouwen. Onze ambitie is groter.

Wat doen we in deze bestuursperiode?

Terug naar navigatie - Wat doen we in deze bestuursperiode?
  • Contacten met de provincie geven wij hoge prioriteit om onze woningbouwplanning te realiseren.
  • Middels de Omgevingswet geeft de gemeente ruimte aan vernieuwende woonvormen, op voorwaarde dat dit niet strijdig is met de omgevingsvisie.
  • Met de woningbouwcorporaties geven we uitvoering aan de meerjarige prestatieafspraken waarin zowel afspraken gemaakt zijn over beschikbaarheid als over kwaliteit.
  • Wij geven uitvoering aan de Woondeal waarbinnen is afgesproken dat 30 % van de nieuw te bouwen woningen bestaat uit sociale huurwoningen; 37 % bestaat uit 'overig'-betaalbaar tot € 355.000 en 33% is vrij in te vullen.
  • Naast het vergroten van de kwantiteit is er ook aandacht voor het verhogen van de kwaliteit van de woningvoorraad. Er zijn hoge ambities voor wat betreft het energiezuinig en daar waar mogelijk energieneutraal maken van woningen  volgens het ‘BENG’ (bijna energieneutraal) of ‘ENG’ (energieneutraal) uitgangspunt). Ook wordt ingezet op het levensloopbestendig maken van woningen, zowel bij de bestaande voorraad als bij nieuwbouw.
  • Bij het realiseren van nieuwe woningen, zetten we bewezen technieken in om zoveel mogelijk klimaatbestendig en natuur-inclusief te bouwen.
  • We stellen een woonzorgvisie op om de toekomstige vraag naar wonen en zorg van verschillende doelgroepen in beeld te brengen en hier beleidsmatig en qua uitvoering richting aan te geven. Voor wat betreft het urgentievraagstuk voor  woningzoekenden uit bijzondere doelgroepen wordt een huisvestingsverordening opgesteld.

Stand van zaken per Programmabegroting 2025

Terug naar navigatie - Stand van zaken per Programmabegroting 2025

Er speelt veel op het beleidsveld wonen en de rol en verantwoordelijkheid van de gemeente wordt steeds groter. Hierop wordt actief geanticipeerd. Zo wordt er uitvoering gegeven aan de Wet goed verhuurderschap, is er recent een woondeal gesloten en wordt er een woonzorgvisie en volkshuisvestingsprogramma opgesteld.  Tevens is de samenwerking met de woningcorporaties versterkt. Samen werken we toe aan een vergroting van de sociale huurvoorraad in de gemeente Woensdrecht. Daarnaast wordt ingezet op het verhogen van de kwaliteit van de bestaande woningen.