Samenvatting

Leeswijzer

Terug naar navigatie - Leeswijzer

Gebaseerd op de programmabegroting 2022 legt het college met deze jaarstukken 2022 verantwoording af over realisatie van de gestelde doelen en financiële kaders binnen de vijf programma's en hun producten. Op programmaniveau beschrijven we de stand van zaken per 31 december 2022 en verantwoorden we de daarmee samenhangende totale baten en lasten. Op productniveau laten we zien welke resultaten we hebben gerealiseerd, wat we hebben gedaan en welke middelen we hebben ingezet.

Op grond van de regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 24 maart 2016 tot vaststelling van de beleidsindicatoren die door gemeenten in de programma’s en programmaverantwoording worden opgenomen, geven wij u aan het eind van ieder programma inzicht in de verplichte indicatoren. 

Net als in 2020 en 2021 is dit jaar gekozen voor een extra Paragraaf 9 Corona. De coronacrisis leidt tot effecten die in verschillende programma's en paragrafen beschreven worden. Het is moeilijk om vanuit alle programma's en paragrafen het financiële totaalbeeld te overzien. Met het toevoegen van een extra paragraaf hopen we extra overzicht te verschaffen. 

Nieuw is de vanaf dit jaar verplichte Paragraaf 10 Wet Open Overheid, ook wel de Openbaarheidsparagraaf genoemd. Dit betreft een eerste opzet, maar in toekomstige documenten (begrotingen en jaarstukken)  zal deze paragraaf verder uitgebreid worden.

Onderstaand treft u een samenvatting per programma aan waarin de belangrijkste ontwikkelingen worden benoemd. Vervolgens laten we zien hoe het exploitatieresultaat van ruim 6 miljoen euro tot stand komt.

Programma 1 Sociaal Domein

Terug naar navigatie - Programma 1 Sociaal Domein

Omgaan met onverwachte gebeurtenissen

De in februari 2022 uitgebroken oorlog in Oekraïne heeft geleid tot een vluchtelingstroom, ook in onze gemeente. Deze nieuwe inwoners zijn goed opgevangen, met partners is gezorgd voor onderwijs (inclusief het leerlingenvervoer), leefgeld en gezondheidszorg. 

Door de oorlog is een energiecrisis ontstaan en was sprake van hoge inflatie waardoor het huishoudgeld voor een aantal gezinnen in onze gemeente onder druk kwam te staan. Samen met de Intergemeentelijke Sociale Dienst zijn energietoeslagen uitgekeerd. Het Jeugdfonds Sport is verlengd waardoor kinderen uit gezinnen met een kleine beurs kunnen blijven sporten.

Naast de opvang  van de Oekraïners, zijn er ook vluchtelingen opgevangen die in afwachting zijn van hun asielprocedure. Binnen onze gemeente is in de maand augustus én vanaf 6 oktober een crisis noodopvang (CNO) ingericht die tot 1 mei 2023 wordt gecontinueerd en daarna overgaat in een tijdelijke opvang voor vluchtelingen tot 1 mei 2025. De opvang van zowel Oekraïners als vluchtelingen vraagt organisatiebrede inzet. Kinderen van vluchtelingen hebben bij Wereldwijs en de internationale schakelklas CURIO-ISK onderwijs gekregen. Het (To)Taalhuis is ingezet op de vluchtelingenlocatie in Putte voor het geven van taalles. 

Versterken van de sociale basis in de vijf dorpskernen

In 2022 is ook geïnvesteerd in het versterken van de sociale basis in onze vijf dorpskernen. Hieronder een paar highlights.

Er is een start gemaakt met de implementatie van Zorgdomein. Deze applicatie ondersteunt de samenwerking tussen huisartsen en de jeugdprofessionals. De jeugdhulpregio West-Brabant West was één van de jeugdhulpregio's die mocht deelnemen aan de pilot Toekomst Kind en Gezinsbescherming. Het uiteindelijke doel is het netwerk in de sociale basis te versterken en de sociale veiligheid te verbeteren.

Op het gebied van Gezondheid en Sport is met verschillende partners in onze gemeente een leefstijlakkoord gesloten en is de inzet van buurtsportcoaches uitgebreid.

De regiovisie 'Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang 2023' is voorbereid. Deze wordt in 2023 vastgesteld en gaat gebruikt worden voor een lokale aanpak die het mogelijk gaat maken dat kwetsbare inwoners zoveel mogelijk in hun vertrouwde kern kunnen blijven wonen.

In het collegewerkprogramma is de ontwikkeling van Vraagwijzer Woensdrecht geduid als een belangrijke ambitie. De voorbereidingen hiervoor zijn in 2022 gestart. De ontwikkeling ervan wordt projectmatig in 2023 opgepakt.

Onze aandacht voor de sociale basis past in een landelijke ontwikkeling, die door het Rijk wordt ondersteund. Om alvast een kijkje te nemen in 2023: op 3 februari 2023 hebben het ministerie van VWS, VNG, Zorgverzekeraars Nederland en GGD GHOR Nederland het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) ondertekend (als onderdeel van het landelijke Integraal Zorgakkoord). Het GALA staat voor een integrale aanpak op gezondheid, sport en bewegen, cultuurparticipatie en het versterken van de sociale basis.

Programma 2. Ruimte

Terug naar navigatie - Programma 2. Ruimte

In 2022 is door de gemeentelijke organisatie verder gewerkt aan de implementatie van de Omgevingswet. Diverse deelprocessen in het kader van het werken met de omgevingswet zijn omschreven en de omgevingsvisie is in concept voorbereid. Nieuwe initiatieven worden beoordeeld conform de nieuwe werkwijze waarbij aan de Omgevingstafel een integraal advies wordt gegeven over de wenselijk- en haalbaarheid van deze initiatieven. 

Naast de voorbereidingen van de omgevingswet zijn er tal van ruimtelijke initiatieven via de WRO in procedure gebracht en afgerond. Denk hierbij aan het woonzorgcomplex van TanteLouise aan de Raadhuisstraat in Hoogerheide, maar ook de plannen voor het voormalig gemeentehuis in Huijbergen en Glatt-terrein en Sneekhout in Putte. 

De woningbouwplanning is geactualiseerd, waarbij de komende 5 jaar een impuls gegeven wordt aan de woningbouwproductie in de verschillende kernen. Er zijn hogere opbrengsten gerealiseerd uit verkoop van reststroken. 

In 2022 begon het jaar wat sober door de wereldbekerwedstrijd GP Adrie van der Poel zonder publiek. Snel daarna werden de corona maatregelen versoepeld en hebben de wielerrondes in de kernen als vanouds plaats kunnen vinden met publiek. In augustus had onze gemeente een mooie doorkomst van de derde etappe van de Vuelta. De sluitingsprijs Putte werd weer georganiseerd en inwoners konden genieten op de ijsbaan van Hoogerheide. Ook werd er al toegewerkt naar 2023, waar het nieuwe jaar direct groots startte door de organisatie van het WK Veldrijden in Hoogerheide. Ondanks het sobere begin, was 2022 weer een jaar met prachtige (wieler-)evenementen en veelbelovende vooruitzichten. 

In april 2021 is de Meerjarenonderhoudsplanning (MJOP) buitensportaccommodaties vastgesteld door de raad. Eind 2021 is begonnen met de voorbereiding en in 2022 is begonnen met de uitvoering van diversen werkzaamheden op verschillende complexen, zowel de tennis- als de voetbalvelden.

Programma 3. Leefomgeving

Terug naar navigatie - Programma 3. Leefomgeving

Wij geven succesvol invulling aan de ambities en doelstellingen die zijn geformuleerd in de Regionale Energie Strategie (RES). Met de vergunning van vier zonneparken en een windpark voldoen wij ruimschoots aan de doelstellingen voor onze gemeente in de RES. Bij ingebruikname van de zonneparken zal een afdracht plaatsvinden in een te vormen gemeentelijk duurzaamheidsfonds. De gelden worden ingezet om doelstellingen en ambities uit onze duurzaamheidsvisie uit te voeren.

Ook is de warmtevisie vastgesteld die in beeld brengt hoe we in Woensdrecht stapsgewijs de woningen van het gas af kunnen halen. Woningeigenaren zijn met energievouchers gestimuleerd om kleine energiebesparende maatregelen door te voeren. Woensdrecht zet hiermee goede stappen om steeds duurzamer te worden.

Om het veranderende klimaat beter het hoofd te kunnen bieden is er de klimaatstresstest en zijn de regionale en lokale klimaatdialoog uitgevoerd. Eveneens is een regionale strategie en bijbehorende uitvoeringsagenda opgesteld. De lokale uitvoeringsagenda klimaatadaptatie wordt voorbereid. In mei 2021 is de Groene Agenda 2021-2025 vastgesteld, zijnde het groene beleidskader voor de komende jaren. De onderhoudsniveaus c.q. kwaliteitsniveaus zijn hierin vastgelegd. De Groene Agenda bestaat uit zowel een visie en beleidsuitgangspunten als uit een concreet bomen- c.q. kapbeleid. De focus binnen dit plan ligt op biodiversiteit, duurzaamheid en klimaatbestendigheid. 

Het beheer van het openbaar gebied was in 2022 op orde en voldeed aan de kwaliteit die door de raad is vastgesteld. De onkruidbestrijding is door Saver in de kernen Hoogerheide en Woensdrecht uitgevoerd, de overige kernen zijn door de eigen organisatie gedaan. De wijkteams zetten zich met inbreng van het Werkvoorzieningschap (WVS) in om het groen in de gemeente te onderhouden. Met de nieuwe zoutstrooiers zijn wij overgeschakeld van droog naar nat zout waardoor wij met minder zout meer preventief kunnen strooien en toekomstbestendig zijn

Er is een subsidie ontvangen om een visie te maken op de ontwikkeling van het religieus erfgoed in de gemeente. Deze visie wordt in 2023 vastgesteld door de gemeenteraad.

Op 2 december 2021 heeft de gemeenteraad de Meerjarenonderhoudsplanning (MJOP) Gebouwenbeheer 2022-2025 vastgesteld en de middelen voor de uitvoering ervan beschikbaar gesteld. Hiermee is gezorgd dat ook de komende jaren het onderhoud van de gemeentelijke gebouwen gewaarborgd is. 

Door corona zijn de gemeentelijke gebouwen en Multifunctionele Centra (MFC's) door de maatregelen tijdelijk gesloten geweest. De gesprekken met de beheerders van de Multifunctionele Centra (MFC) zijn gevoerd. Hierbij is uitvoerig stilgestaan bij de impact van de effecten van de coronacrisis. De gemeente heeft in overleg met de beheerders en het bestuur voor passende en ondersteunende maatregelen gezorgd. 

Programma 4. Economie

Terug naar navigatie - Programma 4. Economie

In 2022 zijn er kwartaaloverleggen geweest met de ondernemersverenigingen en de bedrijvenvereniging ZuidWestHoek. 

In 2022 is vanuit economie en het sociaal domein een inventarisatie gestart van alle platforms en instellingen die zich begeven op het gebied van arbeidsondersteuning en stimulering alsmede ondernemersondersteuning. Dit is in samenwerking gedaan met de Brabantse Wal gemeenten en de Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD).  

In het kader van Veerkrachtig Bestuur is gewerkt aan een bod van de Brabantse Wal-gemeenten voor een gezamenlijk bedrijventerrein langs de A4. (Reinierpolder III in Steenbergen). Het kader hiervoor is gelegen in de Notitie Strategische Uitgangspunten Bedrijventerreinen Brabantse Wal. Het bod voor Reinierpolder III wordt nog verder aangescherpt met het oog op het verkrijgen van programmeringsstatus in 2023.  Eind 2022 heeft de provincie programmeringsstatus toegekend aan de uitbreiding van Driehoeven III in Ossendrecht waardoor het plan in procedure kon worden gebracht.

Om de afvalstoffenverwerking in 2022 kostendekkend te houden is het vaste tarief met €2,50 verhoogd ten opzichte van 2021 waarmee het totaal op €178,50 is komen te staan. In samenwerking met Saver en andere aangesloten Saver-gemeenten blijven we actief aandacht besteden aan de communicatie om inwoners te stimuleren afval beter te scheiden.

Na de coronacrisis krabbelt de vliegtuigindustrie weer op. Er zijn diverse ontwikkelingen geweest zoals de ontwikkeling en bouw van de Wide-body hangar op Aviolanda. In 2022 is samen met de partners de Human Capital Agenda herijkt. Ook is een samenwerking tussen ACRATS en Curio tot stand gekomen om stageplekken voor leerlingen te realiseren gericht op composietenonderhoud. Rond het Dutch Drone Centre wordt steeds meer samenwerking gezocht tussen diverse onderwijsinstellingen en bedrijfsleven.

Programma 5. Bestuurskracht

Terug naar navigatie - Programma 5. Bestuurskracht

Naast de invloed van de coronapandemie, de opvang van Oekraïense vluchtelingen en de inrichting van een Crisis Noodopvang, kunnen we constateren dat we, ondanks dat mensen en middelen in eerste instantie zijn ingezet voor de crises en onverwachte gebeurtenissen, onze reguliere taken veelal uit kunnen voeren. Het jaar 2022 stond ook in het teken van het vormen van een nieuw college en de totstandkoming van het daarbij behorende collegewerkprogramma.  

De dynamiek op de arbeidsmarkt is groot. Ondanks deze dynamiek slagen wij er goed in om vacatures in te vullen. Personele knelpunten konden worden opgelost door een beroep te doen op de reserve personele veerkracht zodat de personele kosten beheersbaar bleven.   

Voor wat betreft openbare orde en veiligheid vergroten we de weerbaarheid op het gebied van cybercrime en sluiten we aan bij landelijke of regionale campagnes. We zijn continu onze dienstverlening aan het optimaliseren met als resultaat een continue klanttevredenheid van minimaal een 8. We versterken de bestuurskracht door samenwerking. 

Woensdrecht is een financieel gezonde gemeente. De P&C producten zijn tijdig en transparant opgeleverd. Qua informatievoorziening en automatisering zijn stappen gemaakt in het beveiligen en ontsluiten van informatie. Nieuwe wetgeving is geïmplementeerd en onze juristen werken samen aan kwaliteitsverbetering en zorgen ervoor dat ontvangen bezwaarschriften tijdig worden afgehandeld.

Onze inwoners zijn tevreden over de wijze waarop wij met hen communiceren. Social media zijn een steeds groter communicatiemiddel geworden om onze inwoners te informeren. 

We kunnen met deze jaarrekening constateren dat de meeste van de geplande doelen zijn behaald en kijken trots terug naar de wijze waarop we vluchtelingen hebben op kunnen vangen. 

Financiële samenvatting

Terug naar navigatie - Financiële samenvatting

Het boekjaar 2022 wordt afgesloten met een nog te bestemmen resultaat van € 7.108.469.

In de volgende tabel wordt de totstandkoming van dit resultaat getoond. Te zien is in hoeverre de programma's en de mutaties in de reserves bijdragen aan het uiteindelijke resultaat. In de hierna volgende programmahoofdstukken wordt het resultaat per programma nader uitgesplitst en toegelicht.

In het raadsvoorstel behorende bij deze jaarstukken doet het college voorstellen voor de bestemming van het jaarrekeningresultaat.

Leeswijzer tabel:

Onderstaande tabel toont per product het saldo van baten en lasten. De kolom Verschil 2022 toont het verschil tussen de begroting en de realisatie.  Een negatief bedrag in de kolom Verschil 2022 toont dus aan dat op het betreffende programma per saldo meer is uitgegeven dan begroot in 2022. Een positief bedrag betekent dat er per saldo minder is uitgegeven dan begroot en er dus geld over blijft.

Bedragen in € Primaire begroting 2022 Begrotings-wijzigingen 2022 Begroting 2022 (incl. wijzigingen) Realisatie 2022 Verschil 2022
1. Sociaal Domein -20.418.149 -826.021 -21.244.170 -19.729.334 1.514.836
2. Ruimte 195.895 -1.806.346 -1.610.451 268.452 1.878.903
3. Leefomgeving -4.078.891 -840.885 -4.919.776 -4.238.739 681.037
4. Economie 345.778 -52.894 292.884 492.662 199.778
5. Bestuurskracht 24.583.750 831.394 25.415.144 28.988.089 3.572.945
Saldo 628.383 -2.694.752 -2.066.369 5.781.130 7.847.499
5. Bestuurskracht
5.05 Financiën
69800000 Mutaties Reserves 592.979 2.337.881 2.930.860 1.327.339 -1.603.521