Paragraaf 4 Onderhoud kapitaalgoederen

Algemeen

Terug naar navigatie - Algemeen

Deze paragraaf geeft inzicht in het beleidskader en de daaruit voortvloeiende financiële consequenties met betrekking tot de grotere kapitaalgoederen van de gemeente Woensdrecht.  

Woensdrecht bezit een groot aantal collectieve eigendommen in de buitenruimte (zoals wegen, riolering, water, groen, openbare verlichting, gebouwen en speelvoorzieningen). Het onderhoud van deze eigendommen is van groot belang met het oog op het goed functioneren van de samenleving, de kwaliteit van de woon- en leefomgeving,  de veiligheid en een optimaal gebruik van de openbare ruimte. Onderhoud is nodig om kapitaalvernietiging te voorkomen. De onderstaande tabel geeft een weergave van de opbouw. 

Exploitatie Beheer en onderhoud openbaar gebied

Terug naar navigatie - Exploitatie Beheer en onderhoud openbaar gebied
Bedragen in € Begroting 2022 (incl. wijzigingen) Begroting 2023
62110100 Verkeersborden, bewegwijzering, straatnaamborden -72.942 -69.369
65800000 Speelvoorzieningen -124.785 -96.614
67220000 Exploitatie en beheer riolering -1.689.140 -1.807.251
62400000 Onderhoud watergangen -95.687 -94.468
62101000 Exploitatie openbare verlichting -443.431 -427.038
65600000 Openbaar groen -831.915 -753.998
62102000 Zoutopslag Korteven (gladheidsbestrijding) -51.435 -73.641
62110200 Wegmarkeringen -19.338 -19.092
62100000 Wegen, straten en pleinen -1.753.551 -1.723.863

Wegen

Terug naar navigatie - Wegen

In het Beheerplan wegen zijn de onderhoudsplannen, inclusief de benodigde budgetten, globaal voor meerdere jaren opgenomen. De raming van deze budgetten is tot stand gekomen door middel van een theoretische benadering op basis van areaalgegevens, levensduur en gewenste kwaliteit. Op 13 september 2018 is het Beleidsplan wegen 2019-2023 door de raad vastgesteld. Besloten is om de verhardingen op de bedrijventerreinen en in het buitengebied op kwaliteitsniveau C te onderhouden.  De overige gebieden worden op kwaliteitsniveau B onderhouden, uitgezonderd de parkeerstroken en inritten langs de hoofdwegen.  De woongebieden worden op kwaliteitsniveau C onderhouden. Tenslotte vindt het onderhoud binnen de centrumgebieden op kwaliteitsniveau A plaats.  Uitgangspunt is dat de maatregelen die moeten worden genomen om de wegen te onderhouden en het wegenareaal te verkleinen, passen binnen de huidige financiële kaders.

Globale visuele inspecties

Op basis van de jaarlijkse globale visuele wegeninspectie wordt bepaald welke wegen daadwerkelijk onderhouden moeten worden.  Aan de hand van een lijst wordt een nadere inspectie uitgevoerd om bestaande schades en eventuele winterschades duidelijk in beeld te brengen. Dit resulteert in een lijst van wegen of weggedeelten waarvoor klein en middelgroot onderhoud benodigd is. Op basis van de inspectieresultaten wordt met behulp van het wegbeheersysteem een voorstel voor een globale planning gegenereerd.

Actualiseren onderhoudsplanning

Voor de op korte termijn (1-2 jaar) geplande maatregelen is een gedetailleerde inspectie in het veld uitgevoerd en is een maatregeltoets uitgevoerd. Bij de maatregeltoets is daarnaast gekeken naar de op middellange termijn (3-5 jaar) geplande maatregelen. De planning wordt daarnaast afgestemd op de volgende aspecten:

1. rioolvervanging;
2. afkoppelplannen (aanleg schoonwaterriolering en randvoorzieningen);
3. geplande herstructurering (herinrichting);
4. bouwplannen (exploitaties);
5. realisatie verkeersplannen.

Op basis van deze gegevens wordt het operationele plan (uitvoeringsprogramma en de definitieve planning) opgesteld. De definitieve planning wordt dan ingevoerd in het beheersysteem en de kosten getoetst aan het beschikbare budget.

Uitvoering groot onderhoud wegen

De inspectiegegevens geven naast benodigd inzicht voor het klein onderhoud, ook (deels) inzicht in de benodigde maatregelen voor het groot onderhoud.

Uitvoering klein onderhoud wegen

Met de globale inspectie is aangegeven of klein onderhoud een financieel gunstiger en economisch verantwoord alternatief is. Het hieruit voortvloeiend klein onderhoud wordt waar mogelijk gecombineerd met maatregelen naar aanleiding van regulier toezicht en binnengekomen meldingen en vindt plaats in afstemming met de buitendienst. 

Riolering

Terug naar navigatie - Riolering

In het Gemeentelijk Riolerings Plan (GRP) is voor de planperiode in budget voorzien voor de uitvoering van een aantal projecten om de doelen uit het plan vorm te geven. Op basis van relevantie en doelmatigheid zullen besluiten worden genomen over concrete onderhouds-uitvoeringsprojecten.

Naast de reguliere (onderhouds)werkzaamheden zijn er ontwikkelingen op het gebied van de samenwerking in de Waterkring West. Er wordt met het Waterschap, waterbedrijven en zes regiogemeenten onder andere gewerkt aan afstemming over riooltechnische en waterhuishoudkundige inzichten en uitgangspunten en de opgave m.b.t. klimaatadaptatie. Deze projecten zijn meerjarig. De belangrijkste doelstelling is het bevorderen van de samenwerking tussen de partners in het waterbeheer.  Dit met als oogmerk zowel het verhogen van de kwaliteit van de dienstverlening aan inwoners en bedrijven, alsook vermindering van de kwetsbaarheid bij de partners tegen de maatschappelijk laagste kosten (besparingsopgave aan minder meerkosten).

Openbare verlichting

Terug naar navigatie - Openbare verlichting

In 2018 is het beleids-, beheer- en kostendekkingsplan voor renovatie van de openbare verlichting geactualiseerd en vastgesteld.  Aan het beheerplan zijn een inspectie en inventarisatie voorafgegaan: Woensdrecht heeft 5.065 lichtmasten. Op basis van vastgestelde uitgangspunten zijn de jaarlijks benodigde kosten geraamd voor het in stand houden van de huidige openbare verlichting en de noodzakelijke investeringen om slechte masten en armaturen te vervangen. Het uitvoeringsprogramma ligt vast tot en met 2022. 

Voor de periode 2023 tot en met 2027 zal het uitvoeringsprogramma worden geactualiseerd, zodat onze gemeente voor de komende jaren over een betrouwbaar en adequaat verlichtingsnet blijft beschikken.  

Groen

Terug naar navigatie - Groen

Het onderhouden en renoveren van de openbare groenvoorzieningen binnen en buiten de bebouwde kom gebeurt volgens de Groene Agenda 2021-2025 en is afgestemd op andere beheerplannen. Het gehanteerde onderhoudsniveau is: in centrums niveau A, in wijken niveau B en op industriegebieden niveau C.

De Groene Agenda bestaat uit drie hoofdonderdelen: de groenvisie, het groenbeleid en het bomenbeleid. De Groene Agenda streeft naar een kwalitatieve voortzetting in de breedte van het gemeentelijk groenbeleid, samen met inwoners en met speciale aandacht voor de speerpunten biodiversiteit, duurzaamheid en klimaatbestendigheid.

Gebouwen

Terug naar navigatie - Gebouwen

De kosten van het periodieke onderhoud worden opgenomen in een meerjarenonderhoudsplan (MJOP), waarin gemiddeld per jaar de benodigde bedragen zijn berekend. Dit gemiddelde wordt elk jaar in een voorziening gestort en de jaarlijkse benodigde bedragen aan de voorziening onttrokken. Hierdoor wordt al het noodzakelijke onderhoud aan het gemeentelijk vastgoed in financiële zin afgedekt. Uiteraard moet regelmatig een herijking plaatsvinden. In 2021 is het huidige geldende MJOP gebouwenbeheer 2022-2025 vastgesteld door de gemeenteraad van Woensdrecht waarin de conditieniveaus voor het gemeentelijk vastgoed zijn bepaald. 

Reiniging

Terug naar navigatie - Reiniging

De afgelopen jaren zijn er mooie stappen gezet op het gebied van afvalinzameling. Centrale afvalinzamelpunten zijn ondergronds gebracht, met een aanzienlijke verbetering van de omgeving als gevolg (minder vervuiling en bijplaatsingen). Ook de PBD-inzameling (Plastic, Blik en Drinkverpakkingen) heeft een positief effect gehad op het scheidingsgedrag van inwoners. De invoering van Diftar (Differentiatie-tarief) heeft geleid tot een sterke verbetering van het scheidingsgedrag van de inwoners. Maar na dit significante, zogenoemde Diftar-effect, ziet de gemeente het scheidingsgedrag de laatste jaren stagneren. De coronapandemie heeft tevens een negatief effect gehad op de afvalinzameling (toename afval) bij de reguliere inzameling van huishoudelijk afval, maar ook is een stijgende trend van afval waarneembaar op de gemeentelijke milieustraat.  Vanwege de stagnatie zijn nieuwe impulsen noodzakelijk om de doelstelling van maximaal 100 kg/inwoner restafval  te kunnen blijven nastreven.

De kosten voor het ophalen van afval en de verwerking ervan zullen de komende jaren stijgen en het streven is de afvalverwerking een kostendekkend proces te laten zijn. Vastgehouden wordt aan het principe dat "de vervuiler betaalt". Minder restafval door beter scheiden is goed voor het milieu, terwijl daarmee de kostenstijging voor onze inwoners binnen de perken kan worden gehouden. Nieuwe inzamelingssystemen, zoals omgekeerd inzamelen, zijn niet aan de orde. Wel verkent de gemeente manieren om de huidige afvalinzameling te verbeteren en wij stimuleren inwoners actief om afval beter te scheiden. In 2023 zal daarvoor met name ingezet worden op een onderzoek naar de mogelijkheden ter verbetering van de milieustraat, gerichte communicatie en het verder verbeteren van de dienstverlening afvalinzameling.

Speelvoorzieningen

Terug naar navigatie - Speelvoorzieningen

Het huidige budget voor speelvoorzieningen is toereikend om het areaal in stand te houden. In de praktijk wijzigt hierdoor feitelijk weinig. Dat wil zeggen dat het onderhoudsniveau kan worden aangehouden en de toestellen worden vervangen die volgens de werkelijke levensduur aan vervanging toe zijn tot en met 2024.