Paragraaf 1 Opgaves

Algemeen

Terug naar navigatie - Algemeen

De Financiële verordening gemeente Woensdrecht 2019 stelt dat de raad, bij aanvang van de raadsperiode, kan aangeven over welke aanvullende onderwerpen zij in aparte paragrafen bij de P&C-stukken wenst te worden geïnformeerd. Aan die behoefte wordt met deze paragraaf invulling gegeven ten aanzien van de volgende onderwerpen:

1. Aviolanda
2. Branding Brabantse Wal
3. Duurzaamheid
4. Huisvesting
5. Omgevingswet

Opgave Aviolanda

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

In Woensdrecht ligt het hart van de topsector 'aerospace maintenance' met de vliegbasis Woensdrecht en Aviolanda. Deze topsector trekt andere bedrijvigheid aan. Samen met lokale bedrijven vormt het sterke clusters die elkaar versterken. De vliegbasis is onlosmakelijk verbonden met de Woensdrechtse samenleving. De economische groei geeft kansen voor het lokale bedrijfsleven. De lokale economie van Woensdrecht profiteert ervan mee. Het gebied op en rondom de basis heeft ook uitstraling op de gehele regio.

Het Maintenance Cluster Woensdrecht omvat de totale Maintenance, Repair, Overhaul & Upgrades (MRO&U) campus rond Business Park Aviolanda (BPA) en Logistiek Centrum Woensdrecht (LCW). Samen met BPA en LCW zijn meer dan 20 bedrijven en organisaties actief in het cluster. Het cluster is goed voor 2.600 banen, waarvan circa 50% in Aerospace MRO&U. Het cluster ondersteunt en faciliteert deze ambities op MRO&U gebied met Aerospace specifieke infrastructuur, training- en opleidingscentra en de beschikbaarheid van gecertificeerd personeel.

Ontwikkelingen toen, nu en straks

Terug naar navigatie - Ontwikkelingen toen, nu en straks

Nederland voert het onderhoud aan de F-35 motoren uit, waarbij Defensie al het onderhoud van de toestellen in Woensdrecht centreert. Dit betekent dat hoogwaardige kennis over motorenonderhoud behouden blijft en dat op het Logistiek Centrum Woensdrecht een stevige basis voor onderhoudsactiviteiten voor de komende dertig jaar ontstaat.

Bij aanvang van de huidige raads- en collegeperiode voorzagen we een groei van werkgelegenheid door de groei van het maintenance cluster, waarbij binnen vijf jaar een enorme behoefte aan goed opgeleide technici op voornamelijk MBO-niveau zou ontstaan. Het onderwijsaanbod moet daarbij worden afgestemd op de vraag vanuit het bedrijfsleven.

Deze groei wordt momenteel wel getemperd door de consequenties van COVID-19 op de luchtvaartsector. In de komende jaren zal echter nog steeds behoefte aan goed opgeleide technici op voornamelijk MBO-niveau ontstaan. In eerste instantie richt deze behoefte zich voornamelijk op vervangingsvraag, maar de verwachting is dat het herstel van de luchtvaartsector ook een absolute toename van de vraag zal veroorzaken.

Ambitie

Terug naar navigatie - Ambitie

De opgave is gericht op realisatie van een kwantitatief hogere output vanuit het onderwijs die aansluit op de (toekomstige vraag) van de arbeidsmarkt. Hiervoor is ook een grotere instroom van studenten noodzakelijk en opleidingen die aansluiten bij de (toekomstige) vraag. Innovatie en samenwerking zijn sleutelbegrippen.

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Context en samenhang met programma's

Terug naar navigatie - Context en samenhang met programma's

De opgave Aviolanda kent nauwe samenhang met de doelstellingen en activiteiten zoals gedefinieerd onder product 4.5 Aviolanda van het programma Economie. De middelen om deze opgave te realiseren, zijn begroot onder de exploitatiebudgetten van product 4.5 Aviolanda.

Opgave Branding Brabantse Wal

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

De Brabantse Wal biedt veel mogelijkheden voor recreatie en toerisme. Het is een uniek natuurgebied gekenmerkt door hoogteverschillen, bos, water en heide. Daarnaast kan de bezoeker genieten van historische cultuur onder andere in de stad en op landgoederen en van het Bourgondische Brabantse leven. De diverse evenementen trekken jaarlijks veel bezoekers. Niet te onderschatten is de ligging op noord-zuid en oost-west assen met Rotterdam, Antwerpen, Zeeland, Breda.

Ontwikkelingen toen, nu en straks

Terug naar navigatie - Ontwikkelingen toen, nu en straks

Al sinds lange tijd bestaat de ambitie om de Brabantse Wal meer op de kaart te zetten. In samenwerking met Bergen op Zoom en Steenbergen zijn al diverse acties ingezet om deze ambitie verder vorm te geven. In 2014 is er een strategisch marketingplan voor de Brabantse Wal geschreven en in 2019 is gezamenlijk een verkenning gedaan van een Destinatie Marketing Organisatie. In 2020 heeft dit geleid tot een advies, bestuurlijke besluitvorming heeft pas plaatsgevonden in 2021. De huidige financiële situatie bij de 3 Brabantse Wal gemeenten biedt op dit moment weinig tot geen mogelijkheden om destinatiemarketing op te zetten. Wel is er besloten om de samenwerking op gebied van  toerisme en recreatie op de Brabantse Wal en de resultaten van de VVV Brabantse Wal te evalueren. Zodoende kan in 2022 gewerkt worden aan een nieuwe visie en indien mogelijk een nieuw (marketing)beleid.

Ambitie

Terug naar navigatie - Ambitie

Woensdrecht wil dat meer recreanten en toeristen de Brabantse Wal bezoeken. Wij streven naar bekendheid in Nederland en Europa als gewaardeerd toeristisch gebied.

De Brabantse Wal wordt een bekend toeristisch/recreatief gebied dat aantrekkelijk is voor een diversiteit aan bezoekers -uit Europa-, die langer in het gebied vertoeven omdat de kansen die ons gebied heeft, bekend zijn en de voorzieningen voldoen aan de verwachtingen van de consument.

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Woensdrecht werkt samen met de Brabantse Walgemeenten en betrokken partners aan het Uitvoeringsprogramma Veerkrachtig Bestuur, programma Toerisme en Recreatie met o.a. regiobranding/Geopark, vestigingsklimaat en vitale netwerken van ondernemers.

Terug naar navigatie - Woensdrecht werkt samen met de Brabantse Walgemeenten en betrokken partners aan het Uitvoeringsprogramma Veerkrachtig Bestuur, programma Toerisme en Recreatie met o.a. regiobranding/Geopark, vestigingsklimaat en vitale netwerken van ondernemers.

Context en samenhang met programma's

Terug naar navigatie - Context en samenhang met programma's

De opgave Branding Brabantse Wal kent nauwe samenhang met de doelstellingen en activiteiten zoals gedefinieerd onder product 2.3 Recreatie en toerisme van het programma Ruimte. De middelen om deze opgave te realiseren, zijn begroot onder de exploitatiebudgetten van 2.3 recreatie en toerisme.

Opgave Duurzaamheid

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

De opwarming van de aarde heeft grote gevolgen zowel wereldwijd als lokaal in Woensdrecht. Op landelijk, provinciaal en gemeentelijk niveau wordt er actie ondernomen om ervoor te zorgen dat we bestand zijn tegen de grote veranderingen die ons te wachten staan.

Op 12 juli 2017 heeft de gemeenteraad de Duurzaamheidsvisie 2017-2035 vastgesteld. Deze Duurzaamheidsvisie heeft een horizon tot 2035. Als onderdeel van deze visie is in 2021 tevens de Regionale Energie Strategie West-Brabant vastgesteld. Deze collegeperiode zijn we hard aan de slag met de thema’s uit deze vastgestelde documenten en realiseren wij de uitvoeringsprogramma's. Belangrijke onderwerpen daarin zijn:

1. Samenwerking op het gebied van energietransitie (bijvoorbeeld gasloos bouwen, de warmtevisie en de Regionale Energie Strategie, lokaal eigendom en participatie)
2. Klimaatadaptatie (stresstest klimaat, klimaatdialoog)
3. Verdere verduurzaming gemeentelijk vastgoed en buitenruimte;
4. Circulair maken van afvalstromen;
5. Duurzame mobiliteit.

Ontwikkelingen toen, nu en straks

Terug naar navigatie - Ontwikkelingen toen, nu en straks

In 2019 is in Nederland het klimaatakkoord ondertekend en daarmee is er nationaal officieel een startsein gegeven voor het concretiseren van de Europese doelstellingen. In de komende jaren zal er meer invulling worden gegeven aan deze doelstellingen en zullen deze via vastgestelde regionale strategieën (regionale energiestrategie = RES) en lokale invulling (warmtevisie) vanuit het gemeentelijke uitvoeringsprogramma doorwerking vinden binnen de gemeentegrenzen. De eerste stappen zijn voor Woensdrecht reeds gezet met het vaststellen van het uitnodigingskader zonne-energie en de Regionale Energie Strategie 1.0. Deze beleidsstukken hebben reeds geleid tot de vergunning van 4 zonneparken en de positieve advisering inzake de ontwikkeling van 2 (aanvullende) windmolens nabij de bestaande windturbines op de Kabeljauwbeek (Windpark ZEBRA).  Hiermee levert de gemeente Woensdrecht een substantiële bijdrage aan de regionale doelstelling  (RES) voor duurzame energie maar zet het tevens ook een grote stap richting de eigen ambitie van energie-neutraliteit in 2035 (Duurzaamheidsvisie).

Naar verwachting zullen deze projecten in de loop van 2022/2023 resulteren in de eerste grootschalige opwek van duurzame energie en de daarmee samenhangende afdrachten aan de omgeving (gebiedsfondsen, participatie en lokaal eigendom). Tevens zal in 2022 worden aangevangen met de uitvoering van de Warmtevisie en wordt de oplegger gemaakt voor de RES 2.0 (vaststelling 2023). Hierin wordt de Regionale Energie Strategie geactualiseerd en worden eventueel doelstellingen en ambities herijkt. Daarnaast blijft de gemeente zich samen  met partners actief inzetten om naast concrete maatregelen inwoners te stimuleren om energie te besparen en CO2 uitstoot te verminderen.  In 2022 zal daaromtrent uitvoering gegeven worden aan de Regeling Reductie Energiegebruik Woningen. 

Ambitie

Terug naar navigatie - Ambitie

Bovengenoemde beleidsvoornemens zijn in de “Duurzaamheidsvisie 2017-2035” geconcretiseerd in een aantal doelstellingen die het college de komende periode zal vertalen naar concrete en haalbare acties. De acties en de daaruit te behalen resultaten zijn gebundeld in een Uitvoeringsprogramma dat de komende jaren wordt uitgevoerd. Dit programma heeft het karakter van een verbindend programma dat betrekking heeft op verschillende beleidsvelden en ziet toe op zowel reguliere als projectmatige activiteiten van zowel de gemeente als ondernemers, organisaties en de omgeving. In 2021 heeft de gemeente Woensdrecht de Regionale Energie Strategie (RES 1.0) vastgesteld. De komende jaren zal Woensdrecht zich samen met de regio-West Brabant in ieder geval committeren aan de doelstellingen en uitgangspunten van deze RES 1.0, waar nodig worden ook gemeentelijke visies en/of lokaal beleid hierop afgestemd.  De RES is een organisch document en wordt om de twee jaar geactualiseerd, nieuwe ambities en doelstellingen worden hier vanzelfsprekend in verwerkt.

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Context en samenhang met programma's

Terug naar navigatie - Context en samenhang met programma's

De opgave Duurzaamheid kent nauwe samenhang met de doelstellingen en activiteiten zoals gedefinieerd onder product 3.1, 3.2 en 3.7 van programma leefomgeving en product 4.4. van programma economie. De middelen om deze opgave te realiseren betreffen de exploitatiebudgetten van de producten 3.1, 3.2, 3.7 en 4.4. Er zijn geen beschikbare investeringskredieten om deze opgave te realiseren.  Regulier worden subsidies aangetrokken onder de verschillende producten om aanvullende projecten uit te voeren (Zwerfafvalvergoeding, Warmtevisie, Regeling Reductie Energie, Subsidie Externe advisering warmtevisie). 

Opgave Huisvesting

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

Om onze maatschappelijke en bestuurlijke opgaven te realiseren werken wij samen met organisaties en ondernemers. De gemeente staat open voor initiatieven uit de samenleving en ondersteunt deze. Optimale inzet van burgerparticipatie en burgerkracht bindt inwoners aan de gemeente en draagt bij aan sociale cohesie en aan betrokkenheid bij de eigen woonomgeving. We stimuleren innovatieve en slimme verbindingen tussen maatschappelijke organisaties, onderwijs, ondernemers en overheid. De gemeente Woensdrecht is één van die partijen. Wij beogen zodoende de kwetsbaarheid van de eigen organisatie te verkleinen, kwaliteit te verhogen en kosten te besparen. We streven naar gemak voor de klant, naar goede producten en diensten en naar een prettige klantbeleving. De ambitie van een integrale toegang voor het Sociale Domein sluit daar bij aan.

Samenwerking en participatie worden versterkt en gestimuleerd door het ontmoeten van elkaar. De opgave Huisvesting is gericht op het beter faciliteren van ontmoeting en dienstverlening, door de inrichting van het gemeentehuis aan te passen aan deze ambities.

Ontwikkelingen toen, nu en straks

Terug naar navigatie - Ontwikkelingen toen, nu en straks

Onze inwoners vinden hun dienstverlening vanuit gemeenten en andere partners zoals BWI, WijZijn en MEE West-Brabant verdeeld over het gemeentehuis en het gebouw aan de Kromstraat. De gemeenteraad heeft ingestemd met een investeringskrediet om de centrale hal en de bibliotheek aan te passen. Zodoende zijn alle partijen die nu nog gehuisvest zijn in de Kromstraat ondergebracht in het gemeentehuis. Met de fysieke vestiging van deze partijen is het gemeentehuis het ontmoetingscentrum geworden, waar verbinding centraal staat. De diverse partijen weten elkaar nog beter te vinden om de meest adequate dienstverlening en ondersteuning aan onze inwoners te bieden. Om de zichtbaarheid van het sociaal domein te vergroten wordt van de entree van de ontmoetingsruimte een receptie gemaakt, zodat inwoners goed ontvangen worden. Ook zal de ruimte aangekleed worden om zodoende een huiselijke sfeer te creëren. Na afronding van deze fase eind 2021 zal het project worden afgesloten.

Ambitie

Terug naar navigatie - Ambitie

Het gemeentehuis (inclusief Multifunctioneel Centrum, bibliotheek, BWI, cultureel centrum en sporthal) wordt een interactief bruisend ´huis van de gemeenschap´. Met de herinrichting van het gemeentehuis bereiken we dat het gebouw een prettige omgeving biedt, die ondersteunend is aan ontmoeten, samenwerken en bedenken. Qua dienstverlening biedt de inrichting een laagdrempelige, gastvrije en informele sfeer. Het gebouw is een goed toegankelijk ontmoetingscentrum waar verbinding centraal staat. Het is een plek waar inwoners elkaar ontmoeten, hun bestuurders zien en waar op hun vragen antwoorden gegeven worden. Samenwerkingspartners hebben een plek in het gemeentehuis. Klaar voor de toekomst: het gebouw is eenvoudig aan te passen voor andere functionaliteiten waarbij belevingswaarde in stand blijft. In de publieke ruimtes van het gebouw worden (openbare) bijeenkomsten, huwelijksvoltrekkingen, concerten, exposities en dergelijke gehouden. Het gebouw kan daardoor, net als de organisatie(s), blijven aansluiten bij de steeds veranderende omgeving.

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

We voeren de besluitvorming over de herinrichting van het gemeentehuis uit op basis van de in 2017 vastgestelde huisvestigingsvisie.

Terug naar navigatie - We voeren de besluitvorming over de herinrichting van het gemeentehuis uit op basis van de in 2017 vastgestelde huisvestigingsvisie.

Op basis van de visie, het ruimteplan en begroting dient een besluit genomen te worden over de principes van de inrichting en de toekenning van middelen. Dat wordt vervolgens uitgewerkt. Na goedkeuring daarvan start –gefaseerd- de realisatiefase.

Context en samenhang met programma's

Terug naar navigatie - Context en samenhang met programma's

De opgave Huisvesting kent nauwe samenhang met de doelstellingen en activiteiten zoals gedefinieerd onder product 1.2 integrale toegang sociaal domein van programma 1. De middelen om deze opgave te realiseren, zijn begroot onder de exploitatiebudgetten van 3.7 Gemeentelijke gebouwen en accommodaties en de kostenplaatsen binnen programma 5 Bestuurskracht, alsmede de volgende investeringskredieten:

  • Verbouwing integrale toegang gebouwen
  • Verbouwing integrale toegang technische installatie
  • Verbouwing integrale toegang inventaris
  • Verhuiskosten integrale toegang

Opgave Omgevingswet

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

De Omgevingswet integreert zo’n 26 wetten op het gebied van de fysieke leefomgeving. Hieronder vallen onderwerpen als: bouwen, milieu, waterbeheer, ruimtelijke ordening, monumentenzorg en natuur. De komst van de Omgevingswet betekent niet automatisch verandering: dat heeft Woensdrecht zelf in de hand. We kijken op een nieuwe manier naar onze leefomgeving en introduceren een andere wijze van denken en werken. Dat laatste is pas mogelijk als alle betrokkenen (raad, college, inwoners, bedrijven en de ambtelijke organisatie) samen willen veranderen.

Met de invoering van de Omgevingswet kunnen potentieel de volgende doelen bereikt worden:

  • Een betere inzichtelijkheid van wet- en regelgeving, grotere voorspelbaarheid bij de toepassing ervan met een groter gebruiksgemak.
  • Minder verschillende wetten en regels en beter toegankelijke regelgeving.
  • Integrale benadering leefomgeving: van aspectgewijs (RO, water, milieu en dergelijke) naar integraal beleid per gebied.
  • Meer lokale afwegingsruimte: meer regelvrij en meer algemene regels met eigen visie en beslissingsruimte voor gemeenten.
  • Versnellen en verbeteren besluitvorming: meer vergunningsvrij, met integrale vergunningen en verkorte procedures.

Ontwikkelingen toen, nu en straks

Terug naar navigatie - Ontwikkelingen toen, nu en straks

Het jaar 2018 stond in het teken van de bewustwording: wat gaat er veranderen en voor wie? Het jaar 2019 is ingezet op de verdieping en de verbreding. 2020 en 2021 hebben we gebruikt om het overzicht te krijgen van de benodigde verandering op gebied van de instrumenten, rol & gedrag en ICT & informatievoorziening.

In 2021 en deels 2022 zorgen we dat de veranderingen worden doorgevoerd en nieuwe processen worden ingeregeld zodat per 1 juli 2022 de vloeiende overgang naar de Omgevingswet een feit is.

Ambitie

Terug naar navigatie - Ambitie

Niet alleen, maar samen met inwoners, bedrijven en andere belangrijke partners wordt gewerkt aan de implementatie. Het gezamenlijke ambitieniveau wordt bepaald bij de totstandkoming van de Omgevingsvisie. Vervolgens moet de gemeentelijke organisatie klaar zijn om deze ambities waar te maken. Het is belangrijk dat alle belanghebbenden aangehaakt zijn en blijven. Daadwerkelijke verandering kan enkel gerealiseerd worden als alle partijen hier aan mee werken en de veranderingen onderschrijven.

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

We maken een integrale en breed gedragen visie op de fysieke leefomgeving en de wijze waarop Woensdrecht daarin samenwerkt met haar inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties, als basis voor de implementatie van de Omgevingswet.

Terug naar navigatie - We maken een integrale en breed gedragen visie op de fysieke leefomgeving en de wijze waarop Woensdrecht daarin samenwerkt met haar inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties, als basis voor de implementatie van de Omgevingswet.

Context en samenhang met de programma's

Terug naar navigatie - Context en samenhang met de programma's

De opgave Omgevingswet kent nauwe samenhang met de doelstellingen en activiteiten zoals gedefinieerd onder product 2.1 Ruimtelijke ordening en bouwzaken van programma Ruimte. De middelen om deze opgave te realiseren betreffen de exploitatiebudgetten van de diverse bestemmingsplannen alsmede het investeringskrediet Invoering Omgevingswet