Ontheemden en energietoeslag
De oorlog in Oekraïne, die in februari 2022 begon, heeft geleid tot een toestroom van vluchtelingen, ook naar onze gemeente. Deze nieuwe inwoners zijn ook in 2023 adequaat opgevangen en alle partners hebben samengewerkt om de benodigde voorzieningen te bieden.
De oorlog in Oekraïne heeft een energiecrisis veroorzaakt die ook in 2023 heeft geleid tot hoge inflatie en sterk gestegen energieprijzen. In samenwerking met de Intergemeentelijke Sociale Dienst zijn ook in 2023 energietoeslagen uitgekeerd om huishoudens met een laag inkomen te ondersteunen bij het betalen van hun energierekening.
Naast de opvang van Oekraïense vluchtelingen zijn er ook vluchtelingen opgevangen die wachten op hun asielprocedure. In onze gemeente is in 2022 in eerste instantie een crisis noodopvang opgezet en vervolgens een tijdelijke opvang. Deze is in 2023 voortgezet.
VraagWijzer
Gemeente Woensdrecht wil de samenredzaamheid van inwoners vergroten, gezond leven bevorderen en de eigen regie van inwoners verstevigen. Dit wordt de beweging naar het voorliggend veld genoemd, anders geformuleerd ‘van zorgen voor, naar zorgen dat’. Die beweging vraagt om een ander samenspel tussen inwoners, partijen actief in de gemeente en de gemeentelijke organisatie zelf. Een samenspel dat zich kenmerkt door onderlinge interactie, wederkerigheid en verbinding. Dit vraagt om andere samenwerkingsverbanden, andere processen, andere rollen en andere samenwerkingsafspraken. Binnen het project VraagWijzer Woensdrecht wordt dit samenspel verder uitgewerkt. In 2023 is een projectleider aangesteld die aan de slag is gegaan met het verzamelen van alle benodigde informatie. In 2024 krijgt dit project een vervolg.
GALA
Het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) is in 2023 gesloten als middel van het Integraal Zorgakkoord (IZA) dat in september 2022 is ondertekend. Met het Gezond en Actief leven Akkoord (GALA) wordt gebouwd aan het fundament voor een gerichte lokale en regionale aanpak op het gebied van preventie, gezondheid en sociale basis. Vanuit een gezamenlijke verantwoordelijkheid worden afspraken gemaakt tussen rijksoverheid, gemeenten en zorgverzekeraars. Daarbij worden de schotten doorbroken en wordt domein overstijgend gewerkt vanuit samenhang om zo bij te dragen aan de beweging naar ‘de voorkant’ waarin een gezonde samenleving centraal staat. Deze landelijke beweging sluit aan bij de beweging welke wij lokaal ook al hebben ingezet. Zo is de gemeente Woensdrecht reeds regionaal aangesloten bij het traject grip op kwetsbaarheid die dezelfde beweging ondersteunt.