Samenvatting

Leeswijzer

Terug naar navigatie - Leeswijzer

Gebaseerd op de programmabegroting 2023 legt het college met deze jaarstukken 2023 verantwoording af over realisatie van de gestelde doelen en financiële kaders binnen de vijf programma's en hun producten. Op programmaniveau beschrijven we de stand van zaken per 31 december 2023 en verantwoorden we de daarmee samenhangende totale baten en lasten. Op productniveau laten we zien welke resultaten we hebben gerealiseerd, wat we hebben gedaan en welke middelen we hebben ingezet.

Op grond van de regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 24 maart 2016 tot vaststelling van de beleidsindicatoren die door gemeenten in de programma’s en programmaverantwoording worden opgenomen, geven wij u aan het eind van ieder programma inzicht in de verplichte indicatoren. 

Onderstaand treft u een samenvatting per programma aan waarin de belangrijkste ontwikkelingen worden benoemd. Vervolgens laten we zien hoe het exploitatieresultaat tot stand komt.

Programma 1 Sociaal Domein

Terug naar navigatie - Programma 1 Sociaal Domein

Ontheemden en energietoeslag

De oorlog in Oekraïne, die in februari 2022 begon, heeft geleid tot een toestroom van vluchtelingen, ook naar onze gemeente.  Deze nieuwe inwoners zijn ook in 2023 adequaat opgevangen en alle partners hebben samengewerkt om de benodigde voorzieningen te bieden.

De oorlog in Oekraïne heeft een energiecrisis veroorzaakt die ook in 2023 heeft geleid tot hoge inflatie en sterk gestegen energieprijzen.  In samenwerking met de Intergemeentelijke Sociale Dienst zijn ook in 2023 energietoeslagen uitgekeerd om huishoudens met een laag inkomen te ondersteunen bij het betalen van hun energierekening.

Naast de opvang van Oekraïense vluchtelingen zijn er ook vluchtelingen opgevangen die wachten op hun asielprocedure. In onze gemeente is in 2022 in eerste instantie een crisis noodopvang opgezet en vervolgens een tijdelijke opvang. Deze is in 2023 voortgezet. 

VraagWijzer

Gemeente Woensdrecht wil de samenredzaamheid van inwoners vergroten, gezond leven bevorderen en de eigen regie van inwoners verstevigen. Dit wordt de beweging naar het voorliggend veld genoemd, anders geformuleerd ‘van zorgen voor, naar zorgen dat’. Die beweging vraagt om een ander samenspel tussen inwoners, partijen actief in de gemeente en de gemeentelijke organisatie zelf. Een samenspel dat zich kenmerkt door onderlinge interactie, wederkerigheid en verbinding. Dit vraagt om andere samenwerkingsverbanden, andere processen, andere rollen en andere samenwerkingsafspraken. Binnen het project VraagWijzer Woensdrecht wordt dit samenspel verder uitgewerkt.  In 2023 is een projectleider aangesteld die aan de slag is gegaan met het verzamelen van alle benodigde informatie. In 2024 krijgt dit project een vervolg.

GALA

Het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) is in 2023 gesloten als middel van het Integraal Zorgakkoord (IZA) dat in september 2022 is ondertekend. Met het Gezond en Actief leven Akkoord (GALA) wordt gebouwd aan het fundament voor een gerichte lokale en regionale aanpak op het gebied van preventie, gezondheid en sociale basis. Vanuit een gezamenlijke verantwoordelijkheid worden afspraken gemaakt tussen rijksoverheid, gemeenten en zorgverzekeraars. Daarbij worden de schotten doorbroken en wordt domein overstijgend gewerkt vanuit samenhang om zo bij te dragen aan de beweging naar ‘de voorkant’ waarin een gezonde samenleving centraal staat. Deze landelijke beweging sluit aan bij de beweging welke wij lokaal ook al hebben ingezet. Zo is de gemeente Woensdrecht reeds regionaal aangesloten bij het traject grip op kwetsbaarheid die dezelfde beweging ondersteunt. 

Programma 2. Ruimte

Terug naar navigatie - Programma 2. Ruimte

In 2023 is de gemeentelijke organisatie in gereedheid gebracht met oog op inwerkingtreding van de Omgevingswet per 1 januari 2024.  Alle  deelprocessen in het kader van het werken met de Omgevingswet zijn ingericht  en de Omgevingsvisie is vastgesteld. De raadscommissie is ingesteld en de intake en de omgevingstafel zijn ingericht en inmiddels allemaal operationeel. 

Naast de voorbereidingen van de Omgevingswet zijn er tal van ruimtelijke initiatieven via de Wro in procedure gebracht en afgerond.  

De woningbouwplanning is geactualiseerd, waarbij de komende 5 jaar een impuls gegeven wordt aan de woningbouwproductie in de verschillende kernen.  

In 2023 zijn we het jaar begonnen met het WK veldrijden, een uiterst succesvol evenement dat meer dan 40.000 bezoekers trok. De jaarlijkse wielerrondes zijn ondertussen bekende en locaal goed bezochte evenementen in de kernen. In Hoogerheide vond een verlichte optocht plaats. Een mooie toevoeging dit jaar aan de wielerkalender was de Fokker Slag om Woensdrecht, waarbij Aviolanda diende als startlocatie. De traditie van de sluitingsprijs in Putte werd voortgezet net zoals de gezinsfietstocht. Inwoners konden wederom genieten van schaatspret op de ijsbaan in Hoogerheide.  

In 2023 is gestart met de uitvoering van de Meerjarenonderhoudsplanning (MJOP) buitensportaccommodaties.

Programma 3. Leefomgeving

Terug naar navigatie - Programma 3. Leefomgeving

Wij geven succesvol invulling aan de ambities en doelstellingen die zijn geformuleerd in de Regionale Energie Strategie (RES). Met de vergunning van vier zonneparken en een windpark voldoen wij ruimschoots aan de doelstellingen voor onze gemeente in de RES. Bij ingebruikname van de zonneparken zal een afdracht plaatsvinden in een te vormen gemeentelijk duurzaamheidsfonds. De gelden worden ingezet om doelstellingen en ambities uit onze duurzaamheidsvisie uit te voeren.

Wij geven uitvoering aan de ambities zoals opgenomen in de vastgestelde Warmtevisie die in beeld brengt hoe we in Woensdrecht stapsgewijs de woningen van het gas af kunnen halen. Woningeigenaren zijn met energievouchers gestimuleerd om kleine energiebesparende maatregelen door te voeren. In 2023 zijn er energiecoaches aan de slag gegaan om inwoners te adviseren en er is sinds 2023 een klusbus actief die gericht is op realisatie van energie beperkende maatregelen bij inwoners met een smalle beurs. 

Het beheer van het openbaar gebied was in 2023 op orde en voldeed merendeels aan de kwaliteit die door de raad is vastgesteld. Het niveau van het straatwerk in de gebieden met kwalificatie niveau A is niet overal gehaald ten gevolge van bouwwerkzaamheden op aangrenzende percelen, het effect van de vervanging van nutsvoorzieningen en de aanleg van glasvezel. Zodra de betreffende wegvakken voor onderhoud in aanmerking komen, wordt het afgesproken kwaliteitsniveau hersteld. Het Beleidsplan Wegen en het Beleid Openbare Verlichting zijn herijkt en in 2023 door de raad vastgesteld. 

Er is een subsidie ontvangen om een visie te maken gericht op de ontwikkeling van het religieus erfgoed in de gemeente. De erfgoedvisie en de kerkenvisie zijn beide in 2023 vastgesteld door de gemeenteraad.

De gemeenteraad heeft in 2023 ingestemd met de nota verduurzaming gemeentelijk vastgoed 2023-2030 voor gemeentelijke gebouwen, brandweerkazernes, MFC en verenigingsgebouwen. De uitvoering wordt gefaseerd uitgevoerd volgens het uitvoeringsprogramma in combinatie met het uitvoeringsprogramma voor groot onderhoud. 

Programma 4. Economie

Terug naar navigatie - Programma 4. Economie

In 2023 zijn er kwartaaloverleggen geweest met de ondernemersverenigingen en de bedrijvenvereniging ZuidWestHoek. 

In 2023 heeft de provincie programmastatus verleend voor het gezamenlijke strategische bedrijventerrein Brabantse Wal (Reinierpolder III langs de A4 bij Steenbergen). Omdat dit bedrijventerrein onderdeel is van een grotere gebiedsontwikkeling aldaar, neemt Steenbergen de ontwikkeling in eigen hand.  De drie Brabantse Wal gemeenten blijven wel samenwerken op de invulling en uitgifte van het bedrijventerrein omdat hier programmeringsafspraken liggen die aansluiten op de sectoren Agrofood, Biobased en (aerospace) Maintenance. Voor Driehoeven III waaraan al in 2022 programmastatus is toegekend is de planologische procedure gestart. 

Op Business Park Aviolanda is de Wide-body hangar gerealiseerd. Nadat in 2022 samen met de partners de Human Capital Agenda is herijkt, is er onderzoek gedaan naar welke vestigingsfactoren kunnen bijdragen aan de aantrekkelijkheid van het cluster voor werken, studeren en verblijven. Deze maken onderdeel uit van het in 2023 vastgestelde businessplan. Met defensie wordt gezamenlijk ingezet op civiel-militaire samenwerking voor het gehele cluster op onder meer het gebied van onderhoud, opleidingen, huisvesting, bereikbaarheid en campusontwikkeling.

Programma 5. Bestuurskracht

Terug naar navigatie - Programma 5. Bestuurskracht

Naast, de opvang van Oekraïense vluchtelingen en de inrichting van een tijdelijke gemeentelijke opvang, kunnen we constateren dat we, ondanks dat mensen en middelen in eerste instantie zijn ingezet voor de crises en onverwachte gebeurtenissen, onze reguliere taken veelal hebben kunnen uitvoeren.  

De dynamiek op de arbeidsmarkt is groot. Ondanks deze dynamiek slagen wij er goed in om vacatures in te vullen. Personele knelpunten konden worden opgelost door een beroep te doen op de reserve personele veerkracht zodat de personele kosten beheersbaar blijven.   

Voor wat betreft openbare orde en veiligheid vergroten we de weerbaarheid op het gebied van cybercrime, hebben we aandacht voor actiegerichte aanpak van ondermijning en sluiten we aan bij landelijke of regionale campagnes. We optimaliseren continu onze dienstverlening en gaan mee in de technologische ontwikkelingen en veranderende behoeften in dienstverlening. We versterken de bestuurskracht door samenwerking en wendbaarheid. 

Woensdrecht is een financieel gezonde gemeente. De P&C producten zijn tijdig en transparant opgeleverd. Qua informatievoorziening en automatisering zijn stappen gemaakt om te kunnen voldoen aan wetten en Europese kaders voor het onder andere borgen van informatieveiligheid en privacy. Nieuwe wetgeving is geïmplementeerd en onze juristen werken samen aan kwaliteitsverbetering en zorgen ervoor dat ontvangen bezwaarschriften tijdig worden afgehandeld.

Onze inwoners zijn tevreden over de wijze waarop wij met hen communiceren. Sociale media zijn een steeds groter communicatiemiddel geworden om onze inwoners te informeren. 

We kunnen met deze jaarrekening constateren dat de meeste van de geplande doelen zijn behaald en kijken hier met trots op terug. 

Financiële samenvatting

Terug naar navigatie - Financiële samenvatting

Het boekjaar 2023 wordt afgesloten met een nog te bestemmen resultaat van € 5.631.901

In de volgende tabel wordt de totstandkoming van dit resultaat getoond. Te zien is in hoeverre de programma's en de mutaties in de reserves bijdragen aan het uiteindelijke resultaat. In de hierna volgende programmahoofdstukken wordt het resultaat per programma nader uitgesplitst en toegelicht.

In het raadsvoorstel behorende bij deze jaarstukken doet het college voorstellen voor de bestemming van het jaarrekeningresultaat.

Leeswijzer tabel:

Onderstaande tabel toont per programma het saldo van baten en lasten. De kolom Verschil 2023 toont het verschil tussen de begroting (inclusief wijzigingen) en de realisatie.  

Bedragen in € Primaire Begroting 2023 Begrotings-wijzigingen 2023 Begroting 2023 (incl. wijzigingen) Realisatie 2023 Verschil 2023
1. Sociaal Domein -22.888.600 -1.032.676 -23.921.276 -23.226.231 695.045
2. Ruimte 294.254 -2.637.785 -2.343.531 -1.583.062 760.469
3. Leefomgeving -4.301.751 -1.325.262 -5.627.013 -5.090.382 536.631
4. Economie 348.170 -276.571 71.599 230.088 158.489
5. Bestuurskracht 27.870.455 2.270.096 30.140.551 33.922.326 3.781.775
Saldo 1.322.528 -3.002.198 -1.679.670 4.252.740 5.932.410
5. Bestuurskracht
5.05 Financiën
69800000 Mutaties Reserves -339.194 3.041.870 2.702.676 1.379.160 -1.323.516