Grondslagen voor waardering en resultaatbepaling

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

De jaarrekening is opgemaakt met inachtneming van de voorschriften die het Besluit Begroting en Verantwoording provincies en gemeenten daarvoor geeft.

Algemene grondslagen voor het opstellen van de jaarrekening

Terug naar navigatie - Algemene grondslagen voor het opstellen van de jaarrekening

De waardering van de activa en passiva en de bepaling van het resultaat vindt plaats op basis van historische kosten. Tenzij bij het desbetreffende balanshoofd anders is vermeld, worden de activa en passiva opgenomen tegen nominale waarde.

De baten en lasten worden toegerekend aan het jaar waarop zij betrekking hebben en zijn ingedeeld naar programma’s zoals deze door de raad zijn vastgesteld. Baten en winsten worden slechts genomen voor zover zij op balansdatum zijn gerealiseerd. Verliezen en risico's die hun oorsprong vinden voor het einde van het begrotingsjaar, worden in acht genomen indien zij vóór het opmaken van de jaarrekening bekend zijn geworden.

Personeelslasten worden toegerekend aan het boekjaar waarop ze betrekking hebben. Dit met uitzondering van verlofaanspraken, ziektekostenpremies voor gepensioneerden en dergelijke. Deze worden toegerekend aan de periode waarin uitbetaling plaatsvindt.

De afschrijving op vaste activa wordt berekend over de verkrijgings- of vervaardigingsprijs onder aftrek van de subsidies en bijdragen van derden en vindt plaats vanaf het jaar dat het actief in gebruik is genomen.

Voorzieningen worden via de rekening van baten en lasten gevoed. Stortingen in en onttrekkingen uit de reserves worden onder Toelichting op reserves en voorzieningen gepresenteerd.

Dividendopbrengsten van deelnemingen worden als baten genomen op het moment waarop het dividend betaalbaar wordt gesteld.

Vaste activa

Terug naar navigatie - Vaste activa

Immateriële vaste activa

De immateriële vaste activa worden gewaardeerd tegen de verkrijgings- c.q. vervaardigingsprijs verminderd met de afschrijvingen en waardeverminderingen die naar verwachting duurzaam zijn. De kosten van onderzoek en ontwikkeling voor een bepaald actief en het saldo van agio en disagio worden lineair in 5 jaar afgeschreven. Kosten voor het afsluiten van geldleningen worden direct ten laste van de exploitatie gebracht.

Bijdragen aan activa van derden worden geactiveerd en zijn gewaardeerd op het bedrag van de verstrekte bijdragen, verminderd met afschrijvingen. De verleende bijdragen worden afgeschreven in de periode waarin het betrokken actief van de derden op basis van de door de gemeente gestelde voorwaarden moet bijdragen aan de publieke taak.

Materiële vaste activa met een economisch en maatschappelijk nut

In de balans worden onder de materiële vaste activa afzonderlijk opgenomen

a. Investeringen met een economisch nut;
b. Investeringen met een economisch nut, waarvoor ter bestrijding van de kosten een heffing kan worden geheven;
c. Investeringen in de openbare ruimte met een maatschappelijk nut.

Investeringen hebben een economisch nut indien ze verhandelbaar zijn en/of indien ze kunnen bijdragen aan het genereren van middelen. De vraag of de investering geheel kan worden terugverdiend is niet relevant voor de classificatie.

De materiële vaste activa zijn gewaardeerd tegen de verkrijgings- of vervaardigingsprijs. Specifieke investeringsbijdragen van derden worden op de desbetreffende investering in mindering gebracht; in die gevallen wordt op het saldo afgeschreven.

Investeringen die aan slijtage onderhevig zijn worden vanaf het moment van ingebruikneming afgeschreven op basis van de verwachte gebruiksduur, waarbij rekening wordt gehouden met een eventuele restwaarde. Uitgangspunt is afschrijving via de lineaire afschrijvingsmethode. Investeringen met een verkrijgingsprijs van minder dan € 10.000 dienen conform de ´Financiële verordening gemeente Woensdrecht´ niet geactiveerd te worden. Op grondbezit met economisch nut (buiten de openbare ruimte) wordt niet afgeschreven.

Bij de waardering wordt in voorkomende gevallen rekening gehouden met een bijzondere vermindering van de waarde, indien deze naar verwachting duurzaam is. In 2019 heeft een dergelijke vermindering niet plaatsgevonden. Dergelijke herwaarderingen worden teruggenomen als ze niet langer noodzakelijk blijken. De materiële vaste activa worden afgeschreven conform de ‘Financiële verordening gemeente Woensdrecht’ (verordening artikel 212 Gemeentewet) d.d. 29 november 2018.

Financiële vaste activa

Kapitaalverstrekkingen aan gemeenschappelijke regelingen en leningen u/g (= uitgeleend geld) zijn opgenomen tegen verkrijgingsprijs.

Participaties in het aandelenkapitaal van NV’s en BV’s (kapitaalverstrekkingen aan deelnemingen in de zin van het BBV) zijn gewaardeerd tegen de verkrijgingsprijs van de aandelen. Bij de waardering wordt in voorkomende gevallen rekening gehouden met een bijzondere vermindering van de waarde, indien deze naar verwachting duurzaam is.

Van een “deelneming” is krachtens artikel 1d BBV sprake als de gemeente participeert in het aandelenkapitaal van een N.V of B.V.

Vlottende activa

Terug naar navigatie - Vlottende activa
Voorraden

Onder de voorraden zijn opgenomen de ‘voorraden’ aan onderhanden werk inzake grondexploitaties. Daarnaast zijn de voorraden van de “eigen verklaringen CBR” opgenomen.

De als “onderhanden werken” opgenomen bouwgronden in exploitatie zijn gewaardeerd tegen de vervaardigingsprijs, dan wel de lagere marktwaarde. De vervaardigingsprijs omvat de kosten die rechtstreeks aan de vervaardiging kunnen worden toegerekend (zoals grondaankopen en kosten van bouw- en woonrijp maken) alsmede een redelijk te achten aandeel in de rentekosten en de administratie- en beheerkosten.

De regels ten aanzien van winstneming op grondexploitaties zijn aangescherpt. Er moet tussentijds winst worden genomen naar rato van realisatie van een plan (percentage of completion). Eventuele verliezen worden verantwoord zodra deze worden voorzien.

Vorderingen en overlopende activa

De vorderingen worden gewaardeerd tegen verkrijgingsprijs. Voor verwachte oninbaarheid is een voorziening in mindering gebracht.

Liquide middelen en overlopende posten

Deze activa worden tegen verkrijgingsprijs opgenomen.

Vaste passiva

Terug naar navigatie - Vaste passiva

Voorzieningen

Voorzieningen worden gewaardeerd op het nominale bedrag van de betrokken verplichting c.q. het voorzienbare verlies.

De pensioenverplichting ten behoeve van de wethouders is echter tegen de contante waarde van de (reeds opgebouwde) toekomstige uitkeringsverplichtingen gewaardeerd. De rentetoerekening van de voorziening wethouders pensioenen Wet APPA is in 2019 gewijzigd. Jaarlijks wordt berekend welke storting nodig is om aan onze verplichtingen m.b.t. wethouders pensioenen te kunnen blijven voldoen. De bijstorting wordt vastgesteld op basis op herrekeningen van de belangrijkste deelnemers. De rentetoerekening geschiedt daarbij met een jaargemiddelde. Dit was in 2021 0,4316%.

De onderhoudsegalisatievoorzieningen zijn gebaseerd op een meerjarenraming van het uit te voeren groot onderhoud aan (een deel van) de gemeentelijke kapitaalgoederen, waarin rekening is gehouden met de kwaliteitseisen die ter zake geformuleerd zijn. In de paragraaf “onderhoud kapitaalgoederen” die is opgenomen in het jaarverslag is het beleid daarover nader uiteengezet.

 

Vaste schulden

Vaste schulden worden gewaardeerd tegen de nominale waarde verminderd met gedane aflossingen. De vaste schulden hebben een rentetypische looptijd van één jaar of langer.

Onzekerheid eigen bijdrage Centraal Administratie Kantoor (CAK)

Terug naar navigatie - Onzekerheid eigen bijdrage Centraal Administratie Kantoor (CAK)

De wetgever heeft bepaald dat het CAK de berekening, oplegging en incasso van de eigen bijdragen in het kader van de Wmo uitvoert. Als gevolg van privacy redenen hebben de gemeenten niet direct inzicht in de individueel door het CAK berekende eigen bijdrage van de cliënt en kunnen daarom de juistheid en volledigheid van de eigen bijdrage niet vaststellen. Door de systematiek te kiezen van het vaststellen van de eigen bijdrage door het CAK, heeft de wetgever in feite bepaald, dat de verantwoordelijkheid voor de juistheid en volledigheid van de eigen bijdrage geen gemeentelijke verantwoordelijkheid is. Dat betekent dat gemeenten geen zekerheden over omvang en hoogte van de eigen bijdragen kunnen krijgen. Gemeente Woensdrecht heeft in 2021 € 178.783,- aan eigen bijdragen ontvangen.