In lijn met het uitvoeringsprogramma is invulling gegeven aan het thema duurzaamheid. Ondernemers, organisaties en inwoners zijn betrokken bij de opgaven die we dit jaar nader hebben vormgegeven. Enerzijds is de gemeente een aanjager, facilitator, verbinder en anderzijds staat zij ook zelf aan de lat om te investeren in duurzaamheid. Duurzaamheid ontwikkelt zich op deze wijze binnen de gemeente tot een integraal aspect van verschillende beleidsvelden. Door middel van proactieve samenwerkingen en onderlinge afstemmingen zijn uitvoeringspunten van de agenda vastgesteld in gemeentelijke visies en beleidsdocumenten (uitnodigingskader zon, duurzaam inkoopbeleid, bestuursakkoord duurzame mobiliteit, regionale energie strategie en de warmtevisie 1.0). Ook in 2021 is het beschikbare duurzaamheidsbudget zorgvuldig ingezet en is een beroep gedaan op beschikbare subsidiaire voorzieningen (Regeling Reductie Energie, SDE zon op dak, Externe advisering Warmtevisie).
In 2021 zijn de Regionale Energie Strategie en het bijbehorende uitvoeringsprogramma vastgesteld. De gemeente is hierbij nauw betrokken en deze zullen de aankomende jaren samen met de warmtevisie als leidraad fungeren in de algehele energietransitie.
De gemeente moedigt de opwekking van duurzame energie aan. Dit heeft in 2021 geresulteerd in een samenwerking met de gemeente Reimerswaal inzake het windpark ZEBRA. Na de eerdere vergunning van 4 zonneparken is er in dit grensoverschrijdende plan vergunning verleend voor 2 nieuwe windmolens op het grondgebied van Woensdrecht.
Na realisatie van deze grootschalige projecten zal de gemeente het bestaande beleid evalueren, herijken en mogelijke resterende opgaven en invulling vaststellen. Intussen zit de gemeente niet stil maar denken we mee met organisaties en bedrijven die innovatieve projecten willen realiseren, denk hierbij aan de realisatie van solar-carports op parkeerterreinen of grootschalige realisatie van zon op dak (Businesspark Aviolanda, Bedrijventerrein de Kooi). Door deze positieve benadering van innovatie en projecten inzake duurzame energie heeft de gemeente inmiddels een belangrijk aandeel in de RES-opgaven, en zijn we goed op weg met betrekking tot de ambities uit het duurzaamheidsbeleid (energieneutraal in 2035).
Door de uitwisseling van kennis en de inzet van gemeentelijke communicatie en die van aangesloten partners( zoals Saver, Regionaal Energieloket, Enexis en het Natuurpodium) wordt het thema duurzaamheid onder de aandacht gebracht bij al onze inwoners. Door de regeling reductie energieverbruik woningen is samen met het Regionale energieloket en betrokken woningcorporaties een succesvolle opvolging gegeven aan de regeling reductie energie. De stijgende energieprijzen maken dat de discussie omtrent de energietransitie leeft en wij een startpunt hebben voor een discussie die we de komende jaren verder vorm gaan geven.